Παιδί και θάλασσα

Παιδί και θάλασσα: Τα SOS για να αποφύγετε τις παγίδες του καλοκαιριού

ΕΘΝΟΣ   OPEN LIFE 08.06.2020

O Ήλιος μπορεί να είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους.

Περιγραφή: ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΟΥΜΕ! - ThessMama
Sally Swattland (Summer on Long Island )

Δείτε πως μπορείτε να  προφυλάξετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών:

Η έκθεση στον ήλιο 

  • Τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Όσο για τα μεγαλύτερα, αυτά θα πρέπει να πηγαίνουν στη θάλασσα το πρωί μέχρι τις 11 και το απόγευμα μετά τις 4. 
  • Ντύνετε το παιδί σας ελαφρά, μην ξεχνάτε να του δίνετε να πίνει συχνά νερό, να φορά πάντα ένα καπέλο κι ένα ελαφρύ μπλουζάκι και όταν παίζει στην παραλία, βάζετέ του κάθε δύο ώρες αντηλιακή κρέμα. 

Μάθετέ τους κολύμπι 

  • Το παιδί πρέπει να μάθει κολύμπι από την ηλικία των 5 χρόνων, καθώς σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά είναι πιο υπάκουα. 
  • Στην παραλία αλλά και την πισίνα τα παιδιά μέχρι 12 χρόνων δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν μόνα τους, γιατί -ακόμα κι αν ξέρουν να κολυμπούν- δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου.
  • Απαγορεύστε τους να μπαίνουν στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι. Δηλαδή ύστερα από ένα πλήρες γεύμα θα πρέπει να περάσουν 2 με 5 ώρες. Άλλο χρόνο χρειάζεται κάποιος να χωνέψει τα σάκχαρα ή τα λίπη και άλλο τις πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κομμάτι παστίτσιο χωνεύεται σε 5 ώρες και μια απλή μακαρονάδα σε 2. 

Εμβολιασμός και φαρμακείο 

  • Όλα τα παιδιά πριν ξεκινήσουν για διακοπές θα πρέπει να έχουν κάνει τα εμβόλιά τους, κυρίως του τετάνου, καθώς έτσι δεν θα κινδυνεύσουν από αυτόν λόγω μικροτραυματισμών.
  • Επίσης, οι γονείς μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το μικρό φαρμακείο των παιδιών, το οποίο θα περιλαμβάνει αντιπυρετικό και αντισταμινική αλοιφή (για τα τσιμπήματα εντόμων και τσούχτρας).
  • Σε περίπτωση που έχετε πολύ μικρά παιδιά, καλό είναι το μέρος που επιλέγετε για διακοπές να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο. 

Προσοχή στις λοιμώξεις 

Τα κοριτσάκια τώρα το καλοκαίρι κινδυνεύουν από τις λοιμώξεις της αιδοιοκολπικής περιοχής, που μπορεί να εκδηλωθούν ως αιδοιοκολπίτιδες ή ουρολοιμώξεις. Προσβάλλουν κυρίως τα βρέφη και τα νήπια που χωρίς μαγιό μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα και παίζουν γυμνά στην άμμο. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να κυκλοφορούν γυμνά στην παραλία.